Värmeskyddande produkter

När man stylar håret är det oundvikligt att slita på det men det finns ett par saker som man kan göra för att ta hand om sitt hår och minska slitaget. En sak man ska tänka på när man använder en plattång eller något annat värmeinstrument är att värmen sliter väldigt mycket på håret och att man därför bör använda någon typ av värmeskyddande produkt innan man börjar. Detta kan exempelvis vara en särskild sorts spray eller en kräm som man applicerar i håret och som lägger sig som en skyddande hinna och hindrar värmen från att tränga in i och torka ut det. Samtidigt underlättar dessa produkter oftast arbetet och ger ett bättre resultat eftersom håret blir mer formbart. Att använda en plattång regelbundet utan att ta i en värmeskyddande produkt i håret kan göra det väldigt sprött och känsligt. Med ett bra värmeskydd kan man förhindra detta och istället återfukta håret och göra det mjukt och glansigt i kombination med att man får ett bra resultat genom ett lättformat hår.

Applicering

Hur produkterna ska appliceras varierar. En del produkter appliceras på torrt hår medan andra appliceras när håret är handukstorrt, det vill säga när man bara torkat det med handduk och det fortfarande är fuktigt. Däremot bör man alltid vänta tills håret är helt torrt innan man börjar använda plattången eftersom ett vått hår är betydligt känsligare än ett torrt. För att slippa föna håret torrt innan man ska platta det kan det vara en god idé att tvätta håret kvällen innan om man vet att man ska styla håret på morgonen. Detta spar inte bara tid utan är även skonsammare mot håret än att plocka fram hårfönen.

Välja produkt

Vilken värmeskyddande produkt man ska använda avgörs främst av vilken hårtyp man har, till exempel om man har kort, långt, tjockt, tunt eller lockigt hår. Resultatet man är ute efter spelar naturligtvis också roll eftersom produkterna inte bara skyddar mot värme och slitage utan även hjälper till att forma håret. Det kan exempelvis skilja lite på produkterna om man tänker använda sin plattång till att platta håret eller om man ska göra lockar. Man får helt enkelt läsa på förpackningen eller fråga någon kunnig, som förslagsvis sin frisör.