Använd plattången på rätt sätt

För att plattången ska hålla så länge som möjligt och samtidigt slita så lite som möjligt på håret ska man använda den på rätt sätt samt ta hand om sitt hår. Till att börja med ska håret vara rent så att det inte finns stylingprodukter eller andra orenheter kvar, eftersom detta kan slita på både håret och plattången. Smuts och rester från olika produkter kan fastna på plattorna och efter hand ge ett sämre resultat.

Vått eller torrt hår

Ett vått hår är väldigt känsligt och att platta ett hår som inte är helt torrt sliter väldigt mycket på det. Om man inte har tid att låta håret självtorka kan man föna det torrt innan man tar fram plattången men detta sliter onödigt mycket på håret och bör helst undvikas. Innan håret har torkat helt eller när det väl har gjort det, beroende på vilken produkt man använder, bör man applicera en värmeskyddande produkt som skyddar håret mot skadlig värme som sliter och torkar ut.

Värme

Eftersom värmen påfrestar håret bör man inte använda högre värme än nödvändigt, samtidigt som värmen ska vara tillräckligt hög för att göra jobbet snabbt och lätt. Att arbeta med håret onödigt länge för att man har för låg värme sliter också på det. För att hitta rätt temperatur måste man helt enkelt pröva sig fram eftersom detta varierar efter vilken hårtyp man har. Ett tjockt hår kräver till exempel högre värme än ett tunt.

Platta

Det lättaste sättet att platta håret så att man får ett bra resultat är att dela upp håret i olika partier, helst med hårklämmor så att håret som inte ska plattas håller sig på plats, och sedan ta en del i taget. En plattång ska vara i rörelse hela tiden för att värmen bara ska passera förbi och göra så lite skada som möjligt på håret. Samtidigt ska man inte slita i håret med tången, den ska bara glida med ett fast grepp om slingan från hårbottnen till topparna.

Locka

Även om en plattång oftast köps för att platta håret går det även att använda den till att skapa volym och göra lockar. För att göra lockar med en plattång klämmer man åt slingan vid hårfästet, vrider lite och drar tången neråt. För att kunna göra lockar krävs det en plattång med smala plattor. När lockarna är klara är det bra att spraya lite så att de håller sig fina.

Rengöring

Det är som sagt bra att använda stylingprodukter i håret för att skydda det mot värmen men även för att man ska få ett bra resultat. Dessa produkter fastnar dock lätt på plattorna och därför är det bra att rengöra den lite då och då. Det enklaste är att torka rent plattorna med lite fönsterputs, vilket är både skonsamt och effektivt. Om det finns fläckar som inte går bort kan man skrapa försiktigt med ett rakblad och sedan torka av med fönsterputs.